Bo på lantgård

Gruset yr runt bilen på den lilla vägen i skogen. Det är smalt och när man möter en bil får man ibland stanna och backa, åtminstone när det är snö, berättar Boel Mellskog. Plötsligt dyker den lilla radbyn upp och skogen tar slut. En vidunderligt vacker utsikt breder ut sig framför våra ögon. Till höger  ser vi sjön Fiolen, en av Sveriges renaste sjöar, som också är ett naturreservat. Vi är framme vid Mellskogs gård.

Gården drivs av Boel och hennes man Jonas, som är femte generationen bonde på gården. De har ekologisk mjölkproduktion men erbjuder också boende på lantgård för turister. Gården ligger i Skog vid sjön Fiolen. Här trivs turisterna.

Tätt intill mangårdsbyggnaden där familjen bor, ligger Farmors stuga, som hyrs ut året runt. Utsikten över sjön Fiolen från farstubron är fantastiskt vacker. Vitsipporna blommar för fullt och björkarna är precis på väg att slå ut. Utanför stugknuten betar korna, där finns drygt 100 djur, varav 40 är mjölkkor och resten ungdjur. Förutom Farmors stuga finns Sjöstugan som ligger precis vid sjökanten, Soldattorpet två kilometer från gården och Skogaö, en liten stuga utan el på en ö några hundra meter från land.

-Vi har hållt på med turism i 23 år, berättar Boel.

Tyskar och storstadsbor
50 procent av de som hyr stuga på Mellskogs gård är tyskar. Resterande är i första hand från storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö och många är barnfamiljer.

-Här finns mycket för barn att göra. De som vill får vara med på gården och exempelvis klappa korna, hjälpa till vid mjölkningen och åka traktor. Sen finns det fina fiske– och badmöjligheter också. Den som hyr har tillgång till motorbåt, fiskekort och kanot.

Mellskogs gård är med i föreningen ”Bo på lantgård” som har funnits sedan 1980-talet. Via dem kan man söka boende i hela Sverige.

Trevligt med gäster

-Det är roligt att ha gäster här. Byn är ganska liten så det är trevligt att träffa nya människor och att det faktiskt bor folk i husen istället för att de står tomma.

När Boel flyttade till Skog för 24 år sedan bodde hon och hennes man i Farmors stuga, medan Jonas föräldrar bodde i huvudbyggnaden. När de äldre flyttade valde ”ungfamiljen” att bosätta sig i det stora huset och istället hyra ut stugan.

-Farmors stuga hyr vi ut året om, även om de flesta besökarna är här på sommarhalvåret. En del kommer också hit för att fira jul och nyår.

Bott utomlands
Boel, som är från Göteborg, bodde utomlands i 16 år under sin uppväxt, bland annat i Kanada, Hong Kong och Saudiarbien eftersom hennes pappa hade jobb som förde familjen runt om i världen. Jonas och hon träffades på en resa till London och blev kära. Jonas var som bonde med gård oflyttbar så det fanns bara ett alternativ, att Boel flyttade till gården. I början var det svårt att känna sig hemma, berättar Boel.

-Det är inte helt enkelt att flytta till en liten ort där alla känner alla men jag har lärt mig att trivas här ute på landet. Det är en livskvalitet att få bo så här och betydligt bättre för hälsan än att bo i en storstad. När jag känner att jag behöver omväxling så åker jag på teater i Växjö. Släkten bor alla kvar i Göteborg och även en av våra döttrar har flyttat dit, så jag brukar ofta åka och hälsa på. Jag älskar att komma till havet.


Sonen tar över
Förutom att sköta bokföring och uthyrning på gården så arbetar Boel på Mohedaskolan som resurspedagog.

-Vår son har börjat jobba på gården och han har planer på hur vi kan utveckla vår turismnäring i framtiden. Jag räknar med att han ska ta över mitt arbete här. Vi är en ganska liten gård, med 40 mjölkkor och vi får se hur det blir, men troligen blir är vi sista generationen mjölkbönder här på gården.

Det är extra stränga regler för de som driver ekologisk mjölkproduktion och två gånger om årets görs det kontroller så att man håller sig till reglerna. Korna går ute från maj till oktober. På sommaren har man också grisar på gården, för husbehov, som går utomhus. Eftersom kor och grisar inte får dela ladugård enligt EU:s bestämmelser, så blir det bara sommargrisar, berättar Boel.

Grön arena
Mellskogs gård är certifierad i Hushållningssällskapets Grön Arena och lantbrukare inom Grön Arena erbjuder olika tjänster inom social omsorg, skola och hälsa/rekreation.

-Jag har haft en elev under ett år, som gjorde en del av sitt skolarbete här på gården vissa dagar i veckan. Det är en väldigt lugn och bra miljö på landsbygden som man mår bra av att vistas i, säger Boel.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.