Björn har humorn som vapen

Björn Elmgren, aktuell med operan Don Giovanni, har många strängar på sin lyra. Sitt motto har han haft nytta av många gånger, när det har blivit lite väl mycket. Eller som han själv uttrycker det: -Jag har fingrarna i många syltburkar och då måste man ha tur ibland.

En gång i tiden var han klassens clown, som ville att kompisarna skulle skratta åt honom. Eftersom idrott inte var hans styrka blev humorn hans vapen för att bli omtyckt.

Humorn går som en röd tråd i det mesta Björn tar sig för. Ändå är han inte särskilt rolig privat.
-Åtminstone skrattar inte min fru Lotta hela tiden, säger Björn med ett leende.

Under några år medverkade han i Radio Kronobergs Bubblarna och det passade honom perfekt. Där gällde det att tänka nytt och snabbt och vara rolig. När Björn hade slutat med programmet blev saknaden av den typen av humor för stor och då föddes iden om ”Fredagsfilmen”. Varje fredag spelar Björn in en kort film, på max en minut, som läggs ut på Facebook. Det är viktigt att inte upprepa sig i filmerna, det är det som är utmaningen, menar Björn.

I Familjen Elmgren har det alltid spelat och sjungits. Björns syster Åsa är operasångare och brodern Ulf spelar trummor. Pappa Sten-Roger, nyligen bortgången, spelade, sjöng och dirigerade. På frågan om de var en ”familjen Trapp” (från Sound of music”) svarar Björn blixtsnabbt med ett jättegarv:

-Aldrig i livet, vi är inget kollektiv, vi är solister och individualister!

Åsa flyttade till Tyskland redan när Björn, som är minstingen i syskonskaran, bara var 14 år. -Det är först nu vi kan jobba tillsammans, säger han och ser glad ut. Nästa projekt blir operan Don Giovanni i sommar på Huseby.

-Något  jag har lärt mig i livet är att man måste försöka hela tiden. Det kommer inte till dig, inget serveras. Min starkaste motor och drivkraft är jag själv. Jag behöver testa om olika saker är möjliga att genomföra. Är nog en enstöring, som helst vill skriva mitt material själv, konstaterar Björn.

Hur gör du för att koppla av, om du någonsin gör det?

-Åker jag på semester i sju dagar tar jag med sju böcker att läsa annars kryper det i mig. Redan som fyraåring bestämde jag att det var bortkastad tid att sova middag, har min dagmamma berättat. Jag är alltid igång men upplever att jag kopplar av när jag jobbar, det känns inte som det är jobbigt att arbeta. Att bygga och pyssla är kul, jag har byggt ett åttakantigt lusthus på vår tomt. Nästa projekt är en studio.

Det är inte alltid bara skratt i Björns liv, trots humorn och komiken. Han gråter ofta när han går på bio eller teater, inte minst när han ser Kristina från Duvemåla som är en ”gråtfavorit”.

Robin Williams förebild
En av Björns förebilder är den nyligen bortgångne skådespelaren och komikern Robin Willams. En annan är ståupp-komikern och skådespelaren Eddie Izzard. Den senare kan berätta saker på ett sätt som ingen annan, menar Björn.  -Han är djärv och så ser allt han gör helt orepeterat ut, fast det förstås inte är det. 

Om vi pratar historiska personer så är Oscar Wilde någon som Björn gärna hade träffat. Att få höra hans tankar om den tiden, då det var fart och fläkt. –I den hjärnan rörde sig mycket! Han hade nog samma galna kombinationsförmåga som jag har, skrattar Björn.

–Mina kollegor säger att man aldrig vet vad Björn säger. En del uppskattar inte att jag inte håller mig till exakt rätt text när vi spelar föreställningar.  Och det kan jag förstå, även om jag har svårt att säga allting precis som det står skrivet.

-Om jag blir ihågkommen så hoppas jag att det blir som en rolig kille. På min gravsten skulle det kunna stå: -Här vilar en elitgymnast, en rolig och vild kille,  säger Björn med ett stort leende.

FAKTARUTA :
Ålder: 43
Bor: i Växjö
Familj: fru Lotta
Yrke:  entertainer, projektledare och operadirektör
Bästa egenskap: Jag har lätt för att få kontakt med människor, när jag vill.
Motto: Det ordnar sig
Producent. Regissör. Entertainer. Operasångare. Och skådespelare. Projektledare och teater och sånglärare. 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.