Är det sorg jag har?


Silva Hornborg, Gemla, har arbetat med sorgebearbetning i några år. Hon säger att det är vanligt att de som söker hjälp för sin sorg märker att det är något annat, än det de först kom för, som behöver bearbetas innan de kan gå vidare. 


- I metoden jag använder gör man  bland annat en tidslinje över viktiga händelser i sitt liv för att leta upp allt som är obearbetat. Då  ser man ibland mönster som har påverkat ens liv på ett visst sätt. På så sätt får man ett perspektiv och kan arbeta med att bearbeta varje sak för sig. Du lär dig en metod som du sedan kan använda på egen hand, säger Silva.

Hur ska man veta när man ska söka hjälp?

-När din kraft går åt till att grubbla på det gamla, när du inte kommer vidare. Om du känner att du är ”för glad” och får skuldkänslor. Det vi arbetar med i den här metoden är att sätta ord på allt som inte blev sagt, så att tacksamhet och fina minnen är det enda som finns kvar. 

Många är rädda för att de ska glömma och att de då ska svika den döde, men man glömmer inte någon som har stått en nära. Det som händer är att det goda finns kvar, utan att sorgen hindrar en att se det, menar Silva.

-Att ha sorg handlar inte alltid om att sörja någon som är död. Det kan lika gärna handla om ett förhållande som spruckit eller barn som flyttat hemifrån. Ju förr man söker hjälp för att reda ut sina känslor desto bättre.

Sorgebearbetningsgruppen träffas en gång i veckan i åtta veckor. Många upplever att det är skönt att vara i en grupp, eftersom man ser att man inte är ensam i om sin sorg. Där finns folk som vet hur det känns, det är en trygghet i sig. Under veckorna som går får deltagarna sätta ord på allt de vill be om ursäkt för, allt de behöver förlåta, allt de önskat vore annorlunda. Många tänker ofta ”om jag bara inte sagt si eller så” och tar på sig en skuld, berättar Silva.

-En del som blivit lämnade känner ilska över att ha blivit övergivna, men också skam och bitterhet. De känslorna måste bearbetas för att man ska kunna gå vidare och må bra.

Det som diskuteras i gruppen stannar där. Silva har tystnadsplikt och så även de som medverkar i sorgebearbetningsgrupperna. 

Utöver att hålla, både grupper och individuella, sorgebearbetningar i Växjö med omnejd är Silva ute och föreläser i föreningar, på pensionärsträffar och i andra sammanhang.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.