Anna-Maria har sett världen!

Hemma hos Anna Maria Lingmerth finns inga apelsiner upplagda på fat. Marknadschefen på Kärnhem har en färgstark bakgrund, men orange är inte hennes favoritfärg.
Mer om det längre fram.

Vi pratar trygghet, Anna Maria säger att hon har ett behov av att "boa in" sig ibland.

-Det bästa är att få somna i sin egen säng på sin egen kudde.

Orden kommer från en person som tillbringat många år utomlands, på de mest skiftande ställen, dels som reseledare och dels som flygvärdinna. Namnet Lingmerth associerar man förstås med bussar och resebyråer. Det finns bara en släkt i Sverige som heter så, vilket gör att Anna Maria är släkt med dem alla. Dock har hon inte arbetat inom släktens företag, utan gått sin egen väg. Men självklart har hon präglats av att växa upp inom resebranschen.

-Jag hörde många spännande berättelser som barn - bussresor till Israel och Afrika och om svårforcerade gatuhörn i Paris.

Som barn följde Anna Maria ofta med sin mormor på bussresor ut i världen. I bussen underhöll hon sällskapet, och älskade att stå där med mikrofonen och sjunga "Gubben gran gick till stan". Det var där grunden till reseledarkarriären startade, säger hon.

Anna Maria är inte en person som gillar att stå i centrum privat, men har inga problem att stå inför folk och prata i jobbet. Det är roligt att berätta saker, menar hon. Uppväxt i Tranås och flyttade som tioåring till Växjö. Efter gymnasiet ville hon ut i världen.

Det blev reseledarutbildning i Aten och därefter jobb på Kreta under nio månader. Anna Maria trivdes som fisken i vattnet bland sina reseledarkollegor.

-Jag blev nog vuxen där. Att ta hand om femtio personer under utflykter och ännu fler personer under en eller ett par veckor gör att man mognar. Det uppstår händelser som måste lösas på plats, det är bara att lita på sig själv. Tidigare hade mamma tagit hand om det mesta men nu fick jag själv hantera allt.

Efter Kreta blev det Kos, sedan Egypten och så vidare till Sardinien. Emellanåt landade Anna Maria hemma och passade då på att plugga, men efter ett tag när rastlösheten smög sig på bar det ut i världen igen.

På önskelistan fanns Thailand, men det blev Bali i sex månader. Där hände en sak som förändrade Anna Maria, hon blev ordentligt sjuk i dysenteri. Vad det var för sjukdom visste ingen till att börja med. En operation på ett lasarett i Singapore gav inga besked.  Tillbaka på Bali blev hon så dålig att hon fick åka hem till Sverige och väl där hittades orsaken och Anna Maria fick rätt behandling.

Efter sin konvalescens valde hon att åka till London för att jobba bland annat med ekonomi, och blev kvar där i ett år. Eftersom reseledarjobbet inte kändes lika lockande längre så så tog hon chansen att bli flygvärdinna när möjligheten dök upp.

-Det är tuff tatt byta hem så ofta som man gör som reseledare och leva med enbart 20 kilos bagage, säger Anna Maria.

Det blev flytt till Dubai där hon hade sin fasta bostad mellan flygningarna för Emirates Airlines. Även här kom en vändpunkt, Anna Maria träffade nämligen sin man, som också arbetade för Emirates. Men sakta smygande kom också flygrädslan.

-Det var egentligen inget speciellt som hände. Små incidenter och min egen livliga fantasi. Jag slutade flyga på nätterna, ville inte flyga till vissa resmål och till sist blev det ohållbart och det gick inte längre att jobba
kvar. Vi tog beslutet att flytta till Sverige.

Många år på resande fot hade gjort att det inte längre fanns något kontaktnät kvar därhemma. Det blev till att börja på noll igen, säger Anna Maria, och berättar att hon började läsa ekonomi, marknadsföring och
kommunikation. När hon var klar fick hon jobb som marknadsförare på Växjö Energi och för tre år sedan tog hon steget över till Kärnhem och jobbet som marknadschef.

-Min bakgrund gör att jag snabbt kan sätta mig in i nya saker, jag är bra på att lyssna in vad kunder vill och jag gillar att tänka framåt, strategiskt, svarar hon på frågan om vad som gör att hon passar som marknadschef.

-Vi som jobbar på Kärnhem har samma driv och nyfikenhet för att vi verkligen ska lyckas nå våra mål. Alla som jobbar där är väldigt kompetenta och engagerade och vi har roligt tillsammans, vilket gör att jag ibland tacksamt tänker att jag faktiskt får betalt för att jobba med något som är så roligt, säger Anna
Maria och skrattar.

Alla resor och åren utomlands har gett henne insikten att vi har det väldigt bra i Sverige, att det oftast är lätt och enkelt att bo här. Det finns en trygghet här som vi bara tar för givet och Anna Maria tycker att vi kan göra betydligt mer för fattiga människor än vi gör idag.

Hur var det nu med apelsinerna? Anna Maria har en liten hemlig last, allt i hennes liv måste matcha. Böckerna i bokhyllan står till exempel i färgordning, inte efter författare eller titel. Eftersom hon inte gillar orange så finns det inga apelsiner framlagda på fat.

-De skulle helt enkelt inte matcha resten av inredningen , säger hon och ler.

Faktaruta:
Namn: Anna Maria Lingmerth
Bor i Växjö
Familj: man och två barn
Ålder: 42 år
Yrke: Marknadschef på Kärnhem
Bästa egenskap: handlingskraftig och glad.
Motto: Relax, nothing is under control (Slappna av, inget är ändå under kontroll)


www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.