Anna från Moheda letar musik i Ring så spelar vi

 

Varannan lördagsmorgon, mellan kl 6 och 10, befinner sig Anna Svensson från Moheda på
Sveriges Radios redaktion i Växjö. Där görs programmet Ring så spelar vi och Anna är en viktig kugge i teamet sedan drygt tre år tillbaka. Till vardags arbetar hon på Växjö Energi.


-Jag började med mitt extrajobb här på radion med att sitta i telefonslussen till Ring så spelar vi, berättar Anna. Det är där man tar emot samtalen som slumpas in till växeln. De som svarar tar reda på lite om personen som ringer, så att programledaren har något att utgå från i samtalet. -Sedan juni månad har jag istället haft ansvar för att leta fram den musik som deltagarna önskar, säger Anna.Det är mitt i programmet när jag kliver in på redaktionen denna lördagsförmiddag. Anna har fullt upp framför sina skärmar och emellanåt hör jag Lisa Syrén, dagens programledare, ställa någon fråga till Anna via högtalarsystemet. -Har verkligen Martin Stenmarck elva syskon, undrar Lisa och Anna svarar att hon kollat upp det via Wikipedia, så det stämmer.

-Man måste vara stresstålig eftersom det ska gå snabbt att hitta den musik som önskas, säger Anna lugnt. Jag har tillgång till hela Sveriges radios arkiv så det mesta brukar jag få fram. Däremot kan det vara lite knepigt att söka om det exempelvis är en grekisk titel på en låt, i och med att jag inte kan stava så
bra på grekiska, skrattar hon.

-Jag får information om vilken musik som önskas från personerna i slussen, via datasystemet, och jag brukar ligga ett par låtar före den som spelas just då i programmet. Men det händer att det blir akut om den som ringer in kommer på att han eller hon vill höra något helt annat. -Det mesta brukar lösa sig, säger
Anna. Den vanligaste musiken som önskas är något av Elvis eller Jerry Williams.

-Min egen Spotifylista har utökats rejält sedan jag började med detta jobb, berättar Anna. Det händer att jag letar fram artister och låtar som jag faktiskt aldrig tidigare hört och när jag lyssnar kommer på att jag verkligen gillar den musiken. Då hamnar den direkt i min egen Spotifylista. -Jag tycker om nästan
all musik, utom dussinpop, säger hon och förtydligar: -Där musiken/bandet skapas för enbart för att sälja, inte för att det ska vara bra.

Anna berättar att många lyssnare är väldigt aktiva på sociala medier, speciellt under programmet. Ring så spelar vi finns både på Facebook, Instagram och Twitter. Det händer ofta att någon tar upp ett ämne i programmet som sedan några andra diskuterar på sociala medier och som programledaren sedan tar upp
längre fram i sändningen. För en tid sedan blev det hett om öronen i Annas studio. Man hade nämligen precis bytt datasystem för riksarkivet  och när hon skulle leta musik kom samma låt upp varje gång. -Då gäller det att ha is i magen och försöka lösa uppgiften ändå, säger Anna. Den gången ordnade det sig
genom att man hade enbart använde lokala musikarkivet, vilket gjorde utbudet lite smalare, men det fungerade i alla fall.

Jag ser producenten stå framför glasrutan till Lisa Syréns rum och göra tecken som om hon spelade fiol. På min fråga varför, svarar Anna att det är tecknet för att runda av samtalet och spela musik.-Här räknar vi minuter och sekunder, allt ska klaffa tidsmässigt, avslutar Anna och pustar ut när sista låten för dagen spelas upp i radion. 


 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.