Ängeln på Malmskillnadsgatan

    Elise Lindqvist, 79 år, mer känd som Ängeln från Malmskillnadsgatan, möter mig några minuter innan hon ska föreläsa för ca 80 förväntansfulla kvinnor i Alvesta församlingshem.Hon är en person som fått utstå den största förnedring, fått leva i skräck med fruktan för sitt liv, och ändå glittrar hennes ögon av värme, glädje och en gnutta okynne.

Redan vid 5 års ålder började hennes tragiska uppväxt genom att hon blev utnyttjad sexuellt. Åren som följde innehöll prostitution, misshandel, droger, hemlöshet och att leva utanför samhällets normer. Elise tog sig ur detta för snart 20 år sedan. Det som till sist fick henne att bryta sig loss var när en man hotade henne med kniv och sa att han skulle döda henne. Då insåg hon att hon ville leva ett annat liv och i samma veva blev hon kristen. Idag arbetar hon sedan 18 år för Klara församling i Stockholm. Tillsammans med några andra ur församlingen beger dig sig till Malmskillnadsgatan varje fredag kväll. De har med sig varma drycker, mackor, vantar och annat som ”flickorna”, som Elise kallar dem kan behöva.

Antalet kvinnor på Malmskillnadsgatan har inte minskat sedan sexköpslagen kom till och enligt Elise blir de bara yngre och yngre. Majoriteten kommer inte från Sverige och de körs runt som boskap, av sina hallickar, i hela Europa. Männen som köper sex, vilket är olagligt, kommer från samhällets alla skikt, berättar Elise.

Vad kan vi andra göra för utstötta människor, frågar jag henne. –Genom att se den lilla människan, svarar Elise blixtsnabbt. Ge dem ett leende. Köp en banan eller en smörgås. Då visar att man bryr sig om. Svårare än så behöver det inte vara, säger hon.

Vill du veta mer om Elise Lindqvist så finns en biografi som heter Ängeln på Malmskillnadsgatan.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.