Alvestakarneval på gång

En färgsprakande fest där barn från två skolor tillsammans gör innehåll och form för karnevalståget. Ett kreativt projekt där barn med olika bakgrund men Alvesta gemensamt får mötas och lära känna varandra. Så gick tankarna när Alvesta Kommun tilldelades pengar från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att ”erbjuda aktiviteter som ger stimulans och personlig utveckling.”

 

-Den 9 september kommer karnevalståget att ringla, dansa, gunga, rulla, hoppa och spela genom Alvesta. I tåget finns karnevalsekipage som skapats av barn från Grönkulla och Prästängen under ledning av en scenograf/attributmakare från Smålandsoperan som heter Sandra Lundmark, berättar Christina Gutiérres Malmbom som är projektledare för Alvestakarnevalen.

 

Under sommarlovet pågår verksamheten i flera olika arbetsgrupper där barn i åldrarna 6-12 år från Grönkulla- och Prästängsskolan vara med om de vill. Förutom att bygga karnevalsvagnar finns en musikgrupp, en dansgrupp och en musikalgrupp. Musikalgruppen leds av regissören och koreografen Sonja Gubbe och nummer från musikalen, som kommer att ha premiär senare i höst, framförs i samband med karnevalen.

 

-Musikgruppen leds av Nils Biström och de arbetar för tillfället med att tillverka instrument och utforska olika musik som barnen gillar. En kostym-grupp, en marknadsföringsgrupp och en konstgrupp är också under bildande. Aktiviteterna är helt frivilligla under sommarlovet men kan vara ett roligt sätt att tillsammans med nya och gamla kompisar få skapa något, säger Christina.

Tanken är att alla barn på något sätt ska involveras i projektet när skolorna startar i höst. En del av verksamheten kommer att integreras i den vanliga undervisningen och andra delar fortsätter den som har lust med på sin fritid.

 

-Det skall inte vara något tvång - bara något som för Alvestabarnen samman, säger Christina.

Projektet samarbetar även med Alvesta Folkfest som äger rum dagen efter, den 10 september. Troligen kommer karnevalståget att sluta i Hagaparken där musikalnummer och dansnummer framförs från scenen. Just nu pågår planeringsarbetet och det är barnen och deras idéer som styr. Pengarna kommer från staten och projektledning och inspiration står Smålandsoperan för men projektet ägs av Alvesta kommun.

 

Barn som går på Grönkulla eller Prästängen och blir sugna att komma med i sommarlovsgrupperna är välkomna! Anmälningsblanketter finns ute hos grupperna, hälsar Christina.

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.