1,5 miljoner försändelser per dygn

Alvesta postterminal är landets tredje största till volymen. Varje dygn sorteras 1,5 miljon försändelser. När det börjar närma sig jul ökar antalet upp till två miljoner.

Jaen Osbeck, kallar sig “julgeneral” och är den som är ansvarig för Post Nords organisation i juletid.
-Det är elfte året jag har hand om detta. Nu har vi precis tagit in 64 personer som ska arbeta här till efter helgerna. De flesta är studerande som vill jobba extra.

Redan på sommaren är det centrala möten där bland annat sista inlämningsdag bestäms. I år ska man posta sina julkort senast den 16 dec om man vill att de ska komma fram innan julafton.

-Julposten, med speciella julfrimärken, går som B-post och då har vi tre dagar på oss. Vi vill inte sortera dem på nätterna, utan sorterar på dagtid, eftersom det blir lägre kostnader för oss, säger Jaen.

Maskinsortering

50 procent av julkorten sorteras i maskiner.  Anledningen att inte alla sorteras så, är att maskinerna bara tål en viss typ av brev.

-Julkort kan vara utformade hur som helst. Folk skickar stora pappersjulgranar, någon har skrivit en hälsning på en servett och satt frimärken på eller en träslev med en hälsning på. Fantastin är stor, menar Jaen och skrattar.

Fyra maskiner sorterar 120 000  försändelser i timmen. Maskinerna läser adresserna, och de som inte går att tolka kollas upp manuellt och registeras sedan in i maskinen som kommer ihåg handstilen till nästa gång. De kan lagra upp till 50 000 olika handstilar. Varje försändelse får en orange kod längst ner som används för att sortera vidare. Man kan numera sortera exakt i den  ordning som posten ska delas ut av brevbäraren.

En av tio
Jaen har jobbat inom Posten sedan 1976. Den största förändringen är centraliseringen, säger han.

-För 25 år sedan fanns 52 postterminaler i Sverige, idag finns bara tio kvar. I normalfallet är det 220 anställda här i Alvesta och personalen arbetar i skift. Vi kör dygnet runt från söndag kväll till fredag natt.

Minskning
Andelen post minskar med fem procent per år. I Danmark är siffran så hög som 18 procent, men en orsak till det är att alla danskar har fått sig tilldelade en elektronisk brevlåda och så snart man aktiverat den skickas all myndighetspost elektroniskt, berättar Jaen.

Även andelen julkort minskar. År 1997 skickades 67,5 miljoner julkort och förra året var siffran nere i 19 miljoner.

Riktiga vykort, en app
Jaen vill slå ett slag för appen “Riktiga vykort” som posten har tagit fram.

-Man skapar enkelt personliga vykort av sina bilder och dessa skickas elektroniskt till posten som skriver ut dem och levererar som vanliga vykort dagen efter. Man kan till och med läsa in ett röstmeddelande som mottagaren kan höra genom att skanna in QR-koden på kortet.
 

bild: Christina Anzelius Haglund

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.